12. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali bu yıl İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı desteğiyle 5 – 17 Mayıs tarihleri arasında seyirciyle buluşuyor. Bugüne dek, başta Türkiye’den ustalar olmak üzere Japonya’dan Arjantin’e, Norveç’ten İran’a geniş bir yelpazeden 150 grubun kukla ve gölge tiyatrosu yorumlarını izleyiciyle buluşturan festival, bu yıl da yine pek çok ilke imza atacak.
İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin desteğiyle düzenlenen Kukla Festivali, 5 – 17 Mayıs tarihleri arasında ilgiyle izlenecek gösterilere ev sahipliği yapacak.
Festivalin Genel Sanat Yönetmeni Cengiz Özek ve İstanbul 2010 AKB Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmeni Dikmen Gürün’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen basın tanıtımında ilk sözü alan Dikmen Gürün, İstanbul 2010 AKB Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin temel amaç ve hedeflerinden birinin geleneksel Türk tiyatrosunun önemli unsurlarından olan Karagöz ve kukla sanatını yaşatmak ve desteklemek olduğunu belirtti. Sözlerine İstanbul seyircisine bu türün en iyi örneklerini izletmeyi hedeflediklerini belirterek devam eden Gürün, Ajans olarak 2010 yılında da bu alanda çalışmalara devam edileceğini söyledi.
Cengiz Özek ise, festivalin 12. yılında İstanbul 2010 AKB Ajansı Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetmenliği’nin desteğine teşekkür ederek başladığı konuşmasında festivalin Geleneksel Türk Tiyatrosu’na önemli katkılar sağlayan Türk Tiyatro tarihinde bir mihenk taşı olan 2008 yılında kaybettiğimiz Prof. Dr. Metin And’a ithaf edildiğini belirtti. Festival Onur Ödülü’nün ise “Gölgeye Övgü” sergisi dolayısıyla İstanbul Modern’e 5 Mayıs 2009 Salı gecesi gerçekleşecek açılış gecesinde takdim edileceğini söyleyen Cengiz Özek; festivalde 12 Ülkeden her biri dünya çapında tanınmış 20 Grubun 17 farklı mekanda toplam 75 gösteri sunacağını ve festival programının oldukça zengin bir içeriğe sahip olduğunu belirtti.
Cengiz Özek ayrıca festival bünyesinde yer alacak diğer etkinliklerden bahsetti. Bunlar arasında Akdeniz Kuklası Sempozyumu, Mısır Kuklası Sergisi, Belgesel Gösterimleri, Karagöz Atölye Çalışmaları, Philippe Genty Topluluğu Atölye Çalışmaları, Söyleşiler yer aldığını ve festivalin kukla sanatının bir kez daha gündeme gelmesi açısından önemini vurgulayarak herkesi festivale davet etti.
İstanbul’da bir kukla devi: Philippe Genty Topluluğu
5 Mayıs 2009 Salı günü başlayacak olan festivalin öne çıkan grubu Philippe Genty Topluluğu. Festival dünyaca ünlü Fransız Philippe Genty Topluluğunu Türk izleyicisiyle ilk kez buluşacak olan “Zigmund Follies” adlı oyunlarıyla ağırlayacak. Objelerin fantastik dili üzerine çalışmalarını sürdüren Philippe Genty, dans, ışık, obje, hareket ve tiyatroyu bir arada kullanıyor ve bunu ustalıkla yaparken seyirciyi adeta büyülüyor. Philippe Genty Topluluğu festival bünyesinde İBB Şehir Tiyatroları Yeni Harbiye sahnesinde 12-13-14 Mayıs tarihlerinde 3 gün süreyle atölye çalışması gerçekleştirilecek.
Festival Açılışı Jordi Bertran Topluluğu’ndan
Festivalin açılış gösterisi ise dünyanın en önemli ipli kuklacısı olarak kabul edilen Jordi Bertran Topluluğu'ndan nefes kesici bir gösteri. Joan Brossa'nın şiirleriyle kuklanın buluştuğu “Poemes Visuals”.
Akdeniz Kuklası Sempozyumu
Festival bünyesinde 5-6 Mayıs 2009 tarihlerinde İstanbul Modern’de Akdeniz Kuklası Sempozyumu gerçekleşecek. Sempozyumda “Akdeniz’de Kukla Geleneği”, “Karagöz ve Akdeniz Kuklasına Etkisi”, “Akdeniz’de Kukla Etkileşimi” ve “Akdeniz Kuklası ve Toplum - Dün ve Bugün” adlı başlıklar altındaki konular tartışılacak.
Festival hakkında detaylı bilgiye;
ve Kukla İstanbul
Tel: 0212 243 47 04- 0212 243 06 02 numaralı telefonlarından ulaşılabilir.
ve bir röportaj :Karagöz'e dünyanın hayranlığı artıyor
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder